May 22, 2023

Vaser Lipo

VASER fettsuging og Smartlipo, PAL og tradisjonell fettsuging

Fettsuging er en vanlig kosmetisk prosedyre som utføres over hele industrialiserte verden. Fettsuging brukes ikke til vekttap men for å forme kroppen og fjerne fett på områder hvor de ikke er ønsket, vanligvis på magen, flanker og hofter, armer, eller på mindre områder som på halsen, forming rundt setepartiet og utsiden og innsiden av lårene. 

De fleste har hørt om fettsuging, men mindre kjent er det at det finnes flere ulike teknikker og moderne teknologier og protokoller for fettsuging og fettransplantasjon som egner seg for ulike situasjoner og behov. Disse mer moderne metodene kan både fjerne mer fett, gi mindre nedetid og til en viss grad stramme huden samtidig. Hvis du spør mannen i gata tenker de kanskje på den tradisjonelle fettsugingsmetoden, som bokstavelig talt innebærer en vakum lignende sugemetode og som mange benytter som eneste metode fortsatt. I mange tilfeller er det godt nok, spesielt i forbindelse med at man samtidig kirurgisk fjerner hud som etterlater et arr, da mengden hud man da fjerner tilpasses. Imidlertid finnes det stadig mindre invasive og mer avanserte metoder for å behandle disse uønskede fett områdene og hvor plassering av innstikksteder legges på områder som ikke er synlige eller for pasienter med fett og mindre hudoverskudd som ikke ønsker arr. VASER lipo er et eksempel på denne protokollen, mens laserfettsuging er en mer tradisjonell metode for å oppnå noe av de samme resultatene.

Hva er VASER fettsuging?


VASER Lipo er en pålitelig fettsugingsmetode som i mange tilfeller gir bedre resultater, strammere hud og kortere restitusjonstid. Siden VASER er mer målrettet og rister fettet til mindre deler før det suges ut, er det vanligvis bedre for skulptur og forbedret definisjon enn tradisjonell fettsuging. Vi bruker en VASER sonde under inngrepet før fettsugingen til å overføre ultralydenergi. Det er denne som bryter opp fettet og gjør det lettere å fjerne større mengder, mens det omkringliggende vevet som nerver og blodkar forblir upåvirket. Deretter suges fettet ut i flytende form.

VASER Lipo er en forkortelse som står for Vibration Amplification of Sound Energy at Resonance, og er en innovativ type ultralyd assistert fettsuging. Lang historie kort, VASER rister fettet som druer fra en drueklase, og hjelper dermed til med å gjøre fettavleiringene flytende, noe som gjør fjerningen mye enklere og mer effektiv. I tillegg gir det en effektiv metode uten stor skade på det omkringliggende og det friske vevet sammenlignet med tradisjonell fettsuging. Ved all fettsuging innsettes først en blanding av væske og lokalbedøvelse og stoffer som gjør at det ikke skal blø. Deretter, ved hjelp av en ultralydsonde under huden, påføres ultralydbølger på fettavleiringene. Lydbølgene rister fettet i mindre bestanddeler og emulsifiserer det som gjør det lettere å fjerne etterpå. Ved denne metoden får man også meget fint fett for fettransplantasjon. Resterende fett som blir igjen i området blir som et fettvevstransplantat og fordeler seg jevnt og gir jevne resultater. Varmen tjener til å stramme huden f.eks på mage, rygg eller armer hvor man kan ha hengende hud, for eksempel under BH, på mage, eller mindre "grevinneheng". Metoden er også den foretrukne metoden ved høy definisjon fettsuging ("hi def lipo") eller liposkulptur hvor man kan fettsuge etter positive og negative vektorer, dvs. hvor det skal være lys og skygge i forhold til underliggende konturer og muskulatur.

Hva er Power asssited liposuction (PAL) eller vibrasjonsassistert fettsuging?

“Power assisted liposuction” eller såkalt vibrasjonsassistert fettsuging bruker en spesialisert kanyle som vibrerer raskt for å bryte opp fettvevet i mindre deler. Kanylen er det tynne metallrøret som brukes til å suge ut fettet under enhver fettsugingsprosedyre. Den vibrerende kanylens oscillerende handling gjør at Dr. Vigen kan forme det ønskede området med mindre manuelt arbeid, slik at han kan fokusere på å fjerne riktig mengde fett for å skape ønsket kontur, og egner seg for å fjerne større mengder fett raskt.

I tillegg til økt presisjon har vibrasjonsassistert fettsuging også vist seg å gi mindre blåmerker for pasientene. Fordi kanylen er i stand til å bryte opp fettet så effektivt, er fettsugingsprosedyrer med disse enhetene mye raskere enn tradisjonelle metoder. Studier har vist at prosedyrer utført med denne metoden i gjennomsnitt er 30-50 prosent raskere. Til slutt gjør reduksjonen av manuelle bevegelser vibrassjonsassistert fettsuging ideell for å skulpturere abdomen, flanker eller for eksempel mannlige bryster (gynekomasti) eller kvinnelige for brystreduksjon der det i noen tilfeller er stram nok hud. Denne metoden reduserer kirurg trøtthet som gjør det lettere å holde på lenge til du får ønsket resultat. Fettsuging kan være fysisk krevende og av og til ta 2-4 timer for større prosedyrer som i noen tilfeller gjør at man trenger PAL teknikk for å få hjelp å få ut fettet mer effektivt og at ikke kirurgen blir sliten så man ikke får ut nok fett. 

Vibrasjonsassistert fettsuging er kanskje eller kanskje ikke den beste metoden for å oppnå de resultatene du ønsker. Den eneste måten å finne det ut sikkert på er gjennom en konsultasjon med Dr. Vigen. Han kan vurdere dine behov og ønsket utseende og bestemme den beste måten å hjelpe deg med å oppnå det på.

Hva er laserfettsuging (Smartlipo, Slimlipo, Fotona R27)?


Vaser lipo er bare en videreutvikling av den tradisjonelle laser lipo-teknikken som kom tidligere. Laser lipo tar sikte på å oppnå det samme målet om å smelte fettceller, noe som muliggjør en enklere og mer effektiv utvinning. Men i stedet for en ultralydsonde, brukes en probe med en laserfiber for å knuse fettet med. Den primære forskjellen kommer fra måten varmeenergien tilføres på og effekten den har på fettcellene. Laser lipo eller Smartlipo knuser fettet med veldig høy energi på en tupp. Dette er effektivt for å fjerne knuse mer resistent fett som f.eks. på hals eller på mindre områder hvor man selektivt ønsker å fjerne fett. Inngrepet er skånsomt fordi man sakte og forsiktig beveger fiberen under huden og gir mindre incisjoner og egner seg også for å utføre i lokalbedøvelse. Inngrepet er spesielt egnet for mindre fettsuginger og reduserer hevelse betydelig etterpå. Gjenværende fett blir dødt og forsvinner etterhvert med tiden. Det er viktig å gå til en klinikk som suger ut fettet etterpå, da kun lipolyse (fettknusing) vil etterlate store mengder dødt nekrotisk fett og ikke gi gode resultater. Merk at kun plastikkirurger har tillatelse til å utføre fettsuging. Pga fettet knuses og dør vil det ikke egnes for fettransplantasjon. En annen fordel er at laseren også strammer huden fra undersiden. Det er her viktig å gå til en erfaren behandler som brukter riktig mengde energi for hudoppstramming, og ikke for mye som kan etterlate arr, brannskader eller ujevnheter i huden. Om teknikken brukes riktig er det en meget god metode for selektivt å fjerne fett og samtidig stramme huden. I og med at man knuser fettet med proben og bruker minimalt med krefter og oftest brukes for mindre områder, egner også inngrepet seg i lokalbedøvelse da man vil være godt nok bedøvd. Hos oss ønsker ca. 50% å sove under inngrepet med anestesipersonell, mens resterende 50% ønsker å være våken pga ønsker å kjøre hjem selv, fjerne mindre områder, eller pga noen har skepsis til anestesi. Merk at kun klinikker som har anestesipersonell tilstede har tillatelse til å gi anestesi.

Hva er forskjellene mellom Laser og Vaser Lipo?


Dette kan høres ganske likt ut men det er store forskjeller mellom de ulike fettsugings metodene som også gjør resultatene ulike. Først og fremst så er varmen eller teknologien som gir emulsifisering eller knust fett helt ulik. Ved tradisjonell fettsuging brukes mekanisk energi hvor man enten rister eller bruker vakum og makt og raskt beveger en sugekanyle frem og tilbake. Dette lager små kanaler i fettvevet nesten som i en sveitserost. Fordelen med dette er at det er rimeligere for klinikken pga ingen investering og at det går raskt og ofte ideelt sammen med andre metoder. I noen tilfeller er dette godt nok. De fleste klinikker har kun denne metoden. Utover dette gir både Vaser og Smartlipo noen fordeler som ikke tradisjonell fettsuging gjør, og man bør velge en klinikk som kan velge fritt mellom ulike metoder for å se hvilken metode som er best for deg.Måten energien leveres mellom laser og VASER er ulik. Ved laser lipo er energien i tuppen av proben veldig intens og nesten som en lasersabel. Det gjør at varmen er meget intens og spredt over et meget smalt distribusjonsområde. Dette er bra for å punktvis knuse fett, men kan i feil hender gi ujevnheter og inndragninger i fettvevet spesielt om det fettsuges for overfladisk, samt risiko for brannskader. Samtidig kan det med rette innstillinger og overfladisk veldistrubuert bruk gi en fin sammetrekning av huden i visse områder, som gjør at man ikke trenger en plastikkirurgisk prosedyre for å fjerne hud og etterlate arr.Med VASER lipo, blir en mye større ultralydsprobe varmet opp som gir en mye videre spredning og distrubusjon av varmen. Det er en annen signifikant forandring som er i V - vibrasjon. Dette rister fettet i mindre deler og emulsifiserer det noe som gjør det lett å fjerne, er genialt for fin fettransplantasjon, samt det fettet som blir igjen fordeler seg veldig jevnt som et fettvevstransplantat og etterlater jevnere resultater.I tillegg vil den mer utbredte distrubusjonen av varme stramme huden over et mye større område enn vanlig fettsuging.Pga dette vil de fleste internasjonale plastikkirurger vurdere VASERr fettsuging til å være førstevalget og det mest eksklusive for effektiv fettsuging og liposkulptur som gir høyest kvalitet på resultatene. Pga at det er en meget dyr investering og også tar dobbelt så lang tid vil inngrepet være mer kostbart. Vi kan ikke vise før og etter bilder på nett, men disse kan vises på konsultasjon. For å få et inntrykk av hvilke resultater man kan oppnå med VASER lipo kan man søke på #VASER eller #Vaserlipo på sosiale medier og finne disse på andre kontoer enn norske som er begrenset av markedsførings lovgivningen.

Den beste måten å velge mellom VASER lipo, Smartlipo og tradisjonell fettsuging er å ha en konsultasjon med en plastikkirurg som behersker alle metodene og som kan evaluere dine individuelle behov, mål og om det er medisinske årsaker til å velge noe fremfor noe annet.
Tilslutt vil valget mellom teknikker avhenge av flere faktorer, mengde og lokalisasjon av fett, helse, plastikkirurgens erfaring med ulike metoder og ditt ønskelige resultat. Plastikkirurgen kan gi deg ytterligere informasjon om fordeler og ulemper med hver teknikk og hjelpe deg gjøre en god avgjørelse basert på dine ønsker og behov.

Kombinasjonsinngrep

Flere og flere kombinerer ulike typer fettsuging med andre inngrep. For eksempel fjerning av proteser og høy definisjon fettsuging og fettransplantasjon til bryst (erstatte silikonpupper med fett, erstatte proteser med fett), eller brystløft og mommy makeover og fettsugingsprosedyrer samtidig. 

Vi gjør også mye liposkulptur prosedyrer, hvor man fettsuger og forme fettet som er på kroppen f.eks. ved å gi inntrykk av magemuskler eller transplantere fettet til andre steder for å øke volum på f.eks. bryst og rompe.

Foretrukken metode


Dr. Alexander Vigen vil vanligvis anbefale VASER lipo for fettsugingsprosedyrer. Den målrettede ultralydenergien gir ham mer kontroll over operasjonen din. Ikke bare det, men VASER fører til reduserte bivirkninger. I noen tilfeller anbefales andre metoder som PAL for store områder eller smartlipo for mindre områder, men det kan også være anbefalinger som går litt på tvers av dette. Ved klinikker som hverken har PAL eller VASER vil det være mer fysisk krevende for kirurgen å få ut tilstrekkelig mengde fett i endel situasjoner. Ta kontakt med teamet vårt for å finne ut om du er en kandidat for en av behandlingene. Vi svarer gjerne på dine spørsmål og bekymringer.

Forberedelser for konsultasjonen din


Selvom både tradisjonell fettsuging og VASER fettsuging er generelt trygt, er det viktig å ha en konsultasjon hvor man kartlegger dine ønsker og behov. På møtet med Alexander Vigen bør du vise problem områdene og dine ønsker. Han vil spørre om kosthold og trening, og finne ut om du er en kandidat eller ikke, om helsen din, eventuelle medisiner, og eventuelle medisinske tilstander. Dette er avgjørende for å komme frem til en god og skreddersydd behandlingsplan basert på dine behov.

For konsultasjon bestill time her

Populære innlegg

Her finner du flere nyheter fra oss.

Motta tips og tilbud

Meld deg på vårt nyhetsbrev
meld meg på

Ta kontakt

Om du har noen spørsmål er du velkommen til å ta kontakt med oss her eller ringe oss på telefon +47 400 200 60.
Tusen takk for at du tar kontakt! Du hører snart fra oss.
Oops! Noe gikk galt. Vennligst forsøk igjen!