March 18, 2021

Utsett aldrings prosessen

Du kan utsette aldringsprosesssen

Huden er som et eple

Tenk at det finnes to enkle måter å utsette aldringsprosessen på. Bruker du antioksidanter og solbeskyttelse er du på god vei! Vi hører hele tiden at det snakkes om antioksidanter, og de gode egenskapene som de har. Hva er egentlig antioksidanter, og hvorfor er det viktig å tilføre dette til vår kropp og hud?  

Huden er som et eple. Visste du at kroppen produserer mange antioxidanter selv i form av forskjellige enzymer? Det som ikke kroppen kan produsere selv må vi tilføre gjennom kosten som f.eks. c-vitamin, e-vitamin og mineraler.  

Antioksidanter og frie radikaler

Antioksidanter beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie radikaler og kan bremse opp oksidasjonen av andre kjemiske stoffer.  

Fria radikaler er rett og slett ustabile molekyler som mangler en elektron og derfor går løs på andra friske f.ek hudceller. Det er viktig å tilføre kroppen antioksidanter (som finnes i fargerike matvarer som frukt og grønt te) slik at cellene beskyttes og ikke brytes ned.  

Hver dag utsettes kroppen for frie radikaler men blir den utsatt for mye kan det være skadelig for oss.

Frie radikaler påvirker vår aldringsprosess og det er nesten umulig å unnvike helt. Flere ting som påvirker denne prosessen negativt er bl.a. stress, stråling, soling, medisiner, forurensning og røyking. Du kan kanskje ikke unnvike alt, men om du tenker litt etter så kanskje du kan minske noe av det som spiller en rolle her?

Antioksidanter finner vi i:

 1. Valnøtter
 2. Fargerike bær som f.eks blåbær, jordbær og granateple
 3. Grønnsaker som brokkoli og grønnkål
 4. Grønn te, kaffe og mørk sjokolade

Kollagen

Frie radikaler kan angripe og bryte ned kollagen. Kollagen er et protein vi har i huden og når blir ødelagt mister vi elastisiteten (spensten) i huden. Huden får en dårligere kvalitet og den aldres dessverre fortere.

4 synlige tegn på at huden har blitt utsatt for oxidativ stress (frie radikaler)

 1. Betennelse
 2. Hyperpigmentering
 3. Rynker
 4. Minsket volym

Fakta om huden

 • 90 % av for tidlig aldring er forårsaket av eksterne faktorer (miljøpåvirkning)
 • 78 % av for tidlig aldring skjer med midlertidig daglig eksponering, uansett vær!

Visste du at forurensningen som vi daglig møter, bidrar til nedbrytningen av E-vitaminer i overhuden og nedbrytningen av bindevevet i dermis (mellomhudlaget).

Det høres dramatisk ut, men derfor er det viktig å tenkte over hva huden din utsettes for hver dag.

Beskytt huden

Bruk solkrem

Dessverre er solen vår verste fiende når det gjelder nedbrytning av kollagen og elastin. Vi trenger omtrent 15-20 minutter sollys (avhengig av hudtype) per dag for å opprettholde vår daglige dose D-vitamin. For mye soling vil gjøre at huden føles tørr, mister glød og kan forårsake pigmentskader. Det er aldri for sent å starte med solkrem! En bredspektret solkrem vil reflektere og absorbere UVA / UVB-stråler på hudens overflate og beskytte oss mot for tidlig aldring av huden og ytre påvirkninger.

Antioksidant serum

Huden trenger et godt antioksidant serum, og dette skal påføres under solkrem. Et antioksidant serum styrker hudens indre forsvar mot ytre påvirkninger og styrker hudens egen evne til å reparere og korrigere tegn på aldring. Sammen antioksidant serum og en solkrem optimal beskyttelse!

Når du skal velge et antioksidant serum er det viktig at du velger et som inneholder C-vitamin av god kvalitet. Et produkt som holder hva det lover er CU Ferulic fra SkinCeuticals. Du påfører noen dråper på morningen (før solkrem) og den gir deg beskyttelse i opptil 72 timer! På klinikken har vi antioksidant serum for alle hudtyper.

3 fordeler med antioksidant serum

 1. Stimulerer kollagenproduksjonen og forbedrer hudens spenst.
 2. Korrigerer fine linjer, rynker og gir huden en jevnere hudtone
 3. Aktiv antioksidant som nøytraliserer frie radikaler

Med eple som bevis

Tar et eple og del det i to. Det som skjer etter kort tid er at eplet blir brunt og oksiderer. Når du tilsetter en antioksidant i form av for eksempel litt sitronsaft eller annet vitamin C, kan vi reparere skadene og eplet vil lyse opp og få sin sunne lette ferge tilbake.

Det samme vil skje med huden din etter at du har brukt et godt antioksidant serum. Huden ønsker å bli reparert av skaden.

huden er som et eple
Bildet illustrerer effekten av C-vitamin serum etter at vi har tilført det på halvparten av eplet.

2 viktige ting du må huske

 1. Husk å ta med et god antioksidant serum neste gang du investerer i en ny solkrem slik at du er godt beskyttet mot frie radikaler.  
 2. I glem å  forsyne kroppen din med frukt og grønnsaker daglig 💗

Ta vare på kroppen og huden og  ta kontakt med oss om du har noen spørsmål.

Glad og solrik hilsen fra

Malin . Kosmetisk Dermatologisk Sykepleier

Populære innlegg

Her finner du flere nyheter fra oss.

Motta tips og tilbud

Meld deg på vårt nyhetsbrev
meld meg på

Ta kontakt

Om du har noen spørsmål er du velkommen til å ta kontakt med oss her eller ringe oss på telefon +47 400 200 60.
Tusen takk for at du tar kontakt! Du hører snart fra oss.
Oops! Noe gikk galt. Vennligst forsøk igjen!