Kropp

Smartlipo

Prisliste >
Smartlipo

Hva er Smartlipo? 

Laserfettsuging, laser lipolyse eller laser assistert fettsuging, smartlipo og slimlipo betyr omtrent det samme og er et alternativ til tradisjonell fettsuging. Metoden ansees mer skånsom pga plastikkirurgen bruker laser energi til å knuse fettet i et målrettet område som gjør det lett å fjerne istedenfor å manuelt knuse det med tradisjonell fettsuging.

Det knuste fettet fjernes deretter gjennom små innstikk og et sug. Inngrepet egner seg best for mindre områder og gjøres som oftest i lokalbedøvelse (i motsetning til anestesi som kreves for tradisjonell fettsuging). Behandlingen tar vanligvis 45 minutter til en time.

Hvordan utføres det?

Man bedøver først noen punkter som legges så de skjules best mulig, f.eks i trusekanten, i navlen, på innside av overarmer eller under haken, avhengig av område som skal behandles. Deretter settes det inn fettsugingsblanding, en blanding av vann, bedøvelse og adrenalin for å hindre blødning. Deretter settes inn en laserprobe som knuser fettet. I tillegg til å emulsifisere og knuse fettet koaguleres også mindre blodkar så det blir svært lite væskeansamling eller hevelse slik som kan oppstå ved mer tradisjonelle metoder. Metoden ansees som mer skånsom enn tradisjonell fettsuging fordi det knuser fettet med varme. Man suger deretter ut det knuste fettet, og man kan bruke laseren til å stramme opp huden fra innsiden etterpå.

Hvordan virker metoden?

Det finnes ulike lasere på markedet som markedsfører seg med litt forskjellige begreper, og har litt ulike bølgelengder, men standard er at det brukes en ND:YAG laser som har affinitet (selektiv mot) fett og som også er hudoppstrammende og stimulerer kollagen. Det er f.eks. samme laser som virker hudoppstrammende på endel ansiktsbehandlinger (Fotona 4D, “ND YAG tissue tightening”). 

Denne prosedyren er utformet spesielt for de lokaliserte fettområdene som er motstandsdyktige mot tradisjonelt kosthold og mosjon. I tillegg er det mer egnet mot fett som kan være hardere og vanskeligere å få ut med vanlig fettsuging, feks. under haken, på menn eller på områder hvor det tidligere er gjort en bukplastikk eller fettsugd fra før. 

Fettcellene blir fortrinnsvis oppvarmet og forstyrret uten å påvirke andre typer celler i huden eller andre strukturer. Når fettet har blitt fortynnet ved hjelp av laserfettsuging, blir det drenert fra kroppen ved hjelp av små snitt eller forsiktig suget bort. Prosedyren betraktes som mildere enn andre fettsugingsteknikker på grunn av den mindre kanylen som brukes og på grunn av mindre snitt av snittene.

Før og etter bilder

På konsultasjon bør du snakke med plastikkirurgen om ulike behandlingsalternativer og be om å få se før og etter bilder av ulike metoder som tradisjonell fettsuging, laserassistert fettsuging, 3D/høy definisjon fettsuging, når man bør fjerne hud og når man kan forvente at huden trekker seg tilbake selv. I noen tilfeller med både vanlig fettsuging og laser assistert fettsuging kan det være anbefalt å fjerne hud men at pasienten ikke ønsker det pga arr og heller ønsker å vente å se hvordan det blir først. Noen tilfeller er åpenbare at man må fjerne hud og andre at man ikke trenger, men det er noen grensetilfeller hvor man kan velge det ene eller andre. 

Man vil i de tilfeller med et arr få et mye strammere resultat og mer muligheter, men noen ønsker kanskje først å se hvordan det blir uten operasjon. I disse tilfeller laserfettsuging være gunstig. Man må da i noen tilfeller ofte vente en periode og se om huden trekker seg tilbake selv, og kanskje senere gjøre en korreksjon av løs hud som for eksempel en minibukplastikk 

Områder som kan behandles

De mest populære områdene for fettsuging er mage, lår, hofter/flanker, hals, knær og ryggputer. Metoden er veldig ideell for mindre områder og behandling av områder som er vanskelige å nå med tradisjonell fettsuging, inkludert under haken, bh-linjen og over knærne. Den er også egnet for de som har mindre fettdepoter som man ønsker å fjerne og kan gjøres som en inn og ut samme dag prosedyre og tar ofte kun en times tid. Da man ikke trenger anestesi kan man også kjøre selv og gå tilbake til vanlig aktivitet raskt.

Ulike metoder for fettsuging

Som pasient kan man bli forvirret når man leser om fettsuging fordi det eksisterer mange metoder som benyttes idag. Tradisjonell fettsuging (maskin, manuell, water assisted liposuction). Power assisted liposuction PAL teknikk, (Microaire, Power X, Nuovag, mfl). Laserfettsuging (Fotona, Smartlipo, Slimlipo). Vaser liposuction (knusing med ultralyd) Nordstrandklinikken bruker per idag de tre øverste metodene og kombinerer eller bytter mellom disse avhengig av problemstilling. Alle metodene er bare forskjellige måter å knuse og få bort fettet på, noen mer effektive i noen situasjoner enn andre. Husk at overkorreksjon eller for aggressiv fettsuging ofte kan gi meget uheldige resultater og kan være vanskelige å korrigere. Det er derfor de fleste plastikkirurger inkludert oss ofte bruker tradisjonell fettsuging eller PAL fordi det gir forutsigbare resultater og mulighet for å fjerne mye fett på en trygg måte, og da man har tilgang på anestesipersonell. 

De øvrige energibaserte systemene (“liposuction energy based devices”) har flere fordeler idet man kan gjøre inngrepet uten narkose, det er bedre der man skal få ut mer resistent fett, behandle mindre områder, korte ned tilhelingstid før tilbake til jobb, eller gjøre høy definisjon fettsuging. Metoden vil kunne være bra på ryggputer hvor fettet er hardere, gir mindre risiko for blødning og man ønsker å trekke tilbake huden, men har også noen ulemper som beskrevet under. Det er viktig at plastikkirurgen derfor vurderer de ulike metodene opp imot hverandre og velger den teknikken som egner seg best for deg. Ofte kan man også kombinere ulike metoder for mer optimale resultat.

Hvor godt resultat får jeg vs risiko for komplikasjoner

Når det gjelder fettsuging finnes det mange metoder, og man kan som en hovedregel si at plastikkirurgen som utfører inngrepet som regel er viktigere enn metoden. Ulike plastikkirurger har ulike metoder og det viktigste er at man behersker den godt og får gode resultater uten ujevnheter og inndragninger og at man får fjernet tilstrekkelig. Det er bra om plastikkirurgen din behersker flere metoder og velger den metoden som er best for hver og enkelt pasient utifra problemstillingen. Det er bedre å ha en plastikkirurg som behersker flere metoder og som kan velge riktig metode til riktig pasient, enn en som ikke er plastikkirurg som kanskje bare behersker kun en metode som f.eks smartlipo. 

Det er verdt å merke seg at mange som utfører laserlipolyse i Norge ikke er plastikkirurger og at fettsuging kun kan utføres av plastikkirurger. Om man kun utfører laserlipolyse uten å fettsuge ut fettet etterpå etterlater man seg store hevelser med dødt fett som gir meget uforutsigbare og uheldige resultater og ofte ujevnheter og inndragninger, samt at store mengder fett må brytes ned av kroppen over lever som er uheldig. Laserlipolyse er egentlig også fettsuging idet man suger fettet ut men har foreløpig vært definert annerledes av myndighetene. 

Metoden kan ved feil bruk gi mye større skade enn vanlig fettsuging da man kan tilføre for mye energi og i feil nivå for å knuse fett og stramme hud som kan gi inndragninger, arrvev og uheldige resultater og kreve enten flere ganger med fetttransplantasjon eller større kirurgi for å rette opp, og det er dermed viktig at man er forsiktig med metoden og går til de som behersker denne til det fulle.

Bestill time

Før operasjon

Om man røyker eller snuser så må man slutte med dette 6-8 uker før inngrepet, avhengig av hva slags type operasjon man skal utføre. Som ved enhver større operasjon, bør alle medisiner og kosttilskudd som forårsaker økt blødningsrisiko stoppes 2 uker før operasjonen. Se vår liste over medisiner og kosttilskudd du bør unngå. Som alltid, sørg for å sjekke med legen din før du slutter med medisiner. Uken du skal få utført operasjon, så er det viktig at du har frisk. 

Har du symptomer på sykdom så må du ta kontakt med klinikken, slik at vi kan sette opp en ny dag. Man skal ikke utføre en operasjon når man har symptomer på sykdom.Før operasjon så vil man få skrevet ut resept på medisiner, med informasjonsskriv på hvilke tabletter man skal ta. 

Operasjonsdagen

På selve operasjonsdagen så faster man 6 timer før operasjon dersom inngrepet utføres med anestesi. Skal det gjøres et mindre inngrep i lokalbedøvelse så kan man spise og drikke på forhånd. Da er det også viktig at man ikke tygger tyggegummi eller pastiller, snuser eller røyker.  Man skal ikke bruke parfyme, deodorant eller sminke - og piercinger og neglelakk må fjernes. 

Det er alltid en prioritet hos oss at du skal føle deg godt tatt vare på med den aller beste kompetansen, i trygge og behagelige omgivelser. Du vil bli tatt i mot av sykepleier som går  igjennom en sjekkliste med deg. Du vil også møte våre anestesipersonell som skal passe på deg under operasjonen. Deretter skal du inn til kirurg for opptegning og preoperativ samtale. Ved operasjonen får du narkose og det settes i tillegg mye lokalbedøvelse som begrenser smertene. Selve operasjonen går ut på at man at man suger ut underhudsfett ved hjelp av små kanyler. Dette gjøres enten manuelt av kirurgen, eller ved hjelp av et maskinsug. Selve  operasjonen tar ca fra 30 min til 2 timer avhengig av områder. På postoperativ blir du fulgt opp av våre sykepleiere, der du blir liggende minimum 1 time etter operasjonen er ferdig. Du får mat og drikke og smertestillende etter behov. 

Kompresjonstøy

På Nordstrandklinikken så har vi kompresjonsplagg fra Nordicare til salgs på klinikken om man ønsker dette. Klinikkoordinator er kurset i oppmåling og alle Nordicare sine produkter, slik at du skal få best mulig kompresjon i plaggene etter operasjon. 

Tiden etter operasjon. 

Første døgnet etter operasjon så må man være sammen med en annen person og overnatte nær klinikken. Om man skulle ha spørsmål, så vil vår vakttelefon være bemannet hele døgnet. Samme kveld som operasjon vil også vår plastikkirurg ringe pasientene for å høre hvordan det går, og gi informasjon de måtte trenge.Smertemessig så er dette veldig individuelt, varierer fra person til person. Man vil også denne tiden kunne ta smertestillende som blir skrevet ut på resept man henter ut før operasjon.Etter en uke kan du bevege deg mer, men du bør fortsatt holde deg i ro de to første ukene samt unngå tunge løft. 

Hos de fleste trekker huden seg fint tilbake etter en fettsuging men har man mye hudoverskudd bør man vurdere å samtidig gjøre et kroppsformende inngrep, se egne artikler om dette. På konsultasjon vil man få vurdering av erfaren plastikkirurg hva som er best i ditt tilfelle.  Etter operasjonen skal man benytte kompresjonsplagg døgnet rundt i 2-3 uker og like lenge på dagtid etter dette, avhengig av hvilket område som fettsuges. Dette gir et jevnere resultat og at man unngår væskeansamling. Det er små innstikk med sting som som faller av seg selv. Du bør vente med å trene til  3-4 uker etter inngrepet.  Etter en uke vil man komme på kontroll på klinikken. 

Hva er inkludert i prisen?

I prisen man betaler for en operasjon er det inkludert med alt av etterkontroller man skulle ha etter en operasjon. Vi er tilgjengelig for alle våre pasienter, og ønsker at de skal få den tryggeste opplevelsen gjennom hele prosessen. 

Populære innlegg

Her finner du flere nyheter fra oss.

Motta tips og tilbud

Meld deg på vårt nyhetsbrev
meld meg på

Ta kontakt

Om du har noen spørsmål er du velkommen til å ta kontakt med oss her eller ringe oss på telefon +47 400 200 60.
Tusen takk for at du tar kontakt! Du hører snart fra oss.
Oops! Noe gikk galt. Vennligst forsøk igjen!