May 25, 2023

CoolSculpting

CoolSculpting - Fordeler og ulemper: Er fettfrysing verdt det?

Hvis du har uønsket fett på forskjellige deler av kroppen din som er vanskelig å få bort med trening og kosthold, var det tidligere kun fettsuging som var alternativet. Etterhvert har det utviklet seg mange flere moderne metoder, både ikke-kirurgiske metoder for fjerning av fett og mindre invasive fettsugingsmetoder som gir strammere hud og jevnere resultater som f.eks. VASER fettsuging. Hvis du ikke ønsker et inngrep kan CoolSculpting bryte ned motvillig fett på en lignende måte som fettsuging, men uten innstikk, arr eller nedetid. Men som alle behandlinger, har det noen fordeler og ulemper og er kanskje ikke egnet for alle. I denne artikkelen har vi intervjuet kosmetisk sykepleier Mailen Parthaugen og Ellen Rysand, sertifisert innen Coolsculpting, hvor vi utforsker fordelene med behandlingen, samtidig som vi ser på ulempene. Hun er en pioner innen det kosmetiske feltet i Norge og mangeårig eier av MBC Lasersenter på Frogner og har meget lang erfaring med maskiner for kroppsbehandlinger. Vi summerer opp noen av svarene hennes under, som bør gjøre det lettere for deg å avgjøre om dette er verdt tiden og pengene dine.

Hva er CoolSculpting?

CoolSculpting er en fullstendig ikke-invasiv behandling som fryser bort fettceller med en avansert kjøleteknologi. Det hjelper pasienter å oppnå en slank, skulpturert og tonet kroppsbygning på tvers av forskjellige områder av kroppen. Tenk på problem utsatte områder på mage og lår og som er populære å fjerne, som f.eks. "love handles" og dobbelthaker. 

En spesialisert applikator plasseres på målområdet med overflødig fett for å bryte ned underhudsfettet. Applikatoren suger opp huden i et vakuum mens den tilfører kjølende energi til behandlingsområdet. Dette krystalliserer og bryter ned fettcellene, og tar fra ca. 35 min til 2-3 timer ettersom hvor mye som skal behandles, og pasienter kan forlate klinikken umiddelbart etterpå.

Hva er fordelene og ulempene med CoolSculpting?

Som med enhver medisinsk prosedyre, er det fordeler og ulemper å vurdere når du tar en CoolSculpting-behandling. CoolSculpting er FDA-godkjent og har gjennomgått en stor mengde tester og kliniske studier for å verifisere sikkerheten og effekten. Det er den eneste FDA-godkjente ikke-kirurgiske fettreduksjons behandlingen som er tilgjengelig i verden. 

Hva er fordelene og ulempene med CoolSculpting?

Fordelene med CoolSculpting

Det er mange fremtredende grunner til at CoolSculpting har blitt den ledende ikke-kirurgiske fettfjerningsmetoden i skjønnhetsindustrien. Over 17 millioner pasienter over hele verden har hatt behandlingen takket være dens evne til å redusere fett med opptil 27 % i det behandlede området på bare 1 økt. Prosedyren er også svært allsidig, etter å ha blitt godkjent for å behandle 13 forskjellige områder av kroppen. Tenk på magen og flankene, og til og med knærne og anklene. Dette gjør det til en svært nyttig behandling for å redusere gjenstridig fett raskt uten å måtte gjennomgå en kirurgisk prosedyre eller fettsuging. En slik prosedyre innebærer en noe lengre periode med restitusjon. Dette er grunnen til at CoolSculpting har dukket opp som et superpopulært alternativ.

Fordelene med CoolSculpting – Er CoolSculpting virkelig verdt det?

Som verdens ledende ikke-kirurgiske fett reduksjons behandling har CoolSculpting en rekke fordeler:

Enkelhet: Behandlingen er helt ikke-kirurgisk, ingen nåler, ingen innstikksteder, ingen narkose, så det kan gjøres raskt som en samme dag behandling. Det er beskrevet som en lunsjpause metode (“lunch break treatment”).

Flere behandlingsområder: Redusere størrelse og form på fett på 13 ulike områder av kroppen. Det inkluderer innside lår, utside lår, mage, armer, legger, rygg, knær, kjeve, hals og ankler.

Ingen nedetid: Inngrepet krever ingen tilhelingstid. Det betyr at du kan gjenoppta daglige aktiviteter med en gang, alt fra jobb til trening, aerobic, spinning, yoga, turgåing, rett etter prosedyren.

Ingen smerter: Inngrepet er relativt smertefritt, siden det ikke inkluderer noen incisjoner eller manipulasjon på innsiden. Imidlertid kjennes en sviende følelse og kald temperatur mens behandlingen pågår. Det kan føles rart og litt ukomfortabelt, men ikke smertefullt.

Permanent fettfjerning: Temperaturen fører til at underhudsfett krystalliserer og dør. Slik som fettsuging så fjerner det behandlet fett fra kroppen.

Langvarige resultater: Det tar tid for kroppen å fjerne nedbrutt fett, denne prosessen tar 3-6 måneder, og er ulempen med behandlingen. Ved en fettsuging så fjernes fettet umiddelbart og man får relativt umiddelbare resultater, men blir også der hoven en periode, men med denne metoden knuses fettet slik at det brytes langsomt ned over tid, slik at man ser ikke umiddelbare resultater. Mange ser bedring allerede etter 1 mnd. Når det har skjedd vil fettfjerningen være permanent så lenge man holder samme vekt, kosthold og trening. Endel av fettcellene blir fjernet permanent fra det området som blir behandlet.

CoolSculpting før og etter bilder
For å se før og etter bilder må du komme på en konsultasjon hos en av våre behandlere. Man kan også se før og etter bilder på ulike metoder for fettsuging, VASER, smartlipo, PAL, water assisted, tradisjonell fettsuging og i samråd med deg finne ut om du egner deg for den ene eller andre metoden som avhenger av området, mengden fett, behandlers preferanse og ditt ønske om resultat og nedetid.

Ulempene med CoolSculpting

CoolSculpting er et godt valg for de som ønsker en mer tonet, konturert og slankere fysikk uten å gjøre et kirurgisk inngrep. Imidlertid så må man vurdere ulempene før man bestemmer seg for en behandling. Først og fremst så er ikke CoolSculpting en behandling dersom du er overvektig og trenger å fjerne større mengder fett.

Vekttap og overvekt

CoolSculpting gir muligheten til å fjerne fett på omkring 27% i områdene som blir behandlet. Man har sett at i noen områder kan det fjernes rundt 40% i områder som flanker ("love handles"), lår og på magen. Imidlertid viser ikke CoolSculpting gode resultater om du har BMI over 30, om du er klinisk overvektig eller om du har mye løs hud etter større vekttap.

Mange trenger 2 behandlinger eller mer for å oppnå et tilstrekkelig resultat, og studier viser mer enn 27% reduksjon av fett fra et område.

Hvis du vil fjerne fett under slike omstendigheter som beskrevet over vil en kirurgisk fettsuging prosedyre eller en bukplastikk være mer egnet, siden opp til 4-5 liter fett maksimalt kan fjernes med kirurgi. CoolSculpting skader fettcellene permanent, men du må ikke gi opp å spise sunt eller trene etter behandlingen. Dette er fordi de andre fettcellene som er igjen vil begynne å lagre fett om man fortsetter med dårlige rutiner eller går opp i vekt. Å holde seg til et sunt kosthold vil gjøre at du kan opprettholde et godt langtidsresultat etter behandlingen.

Tiden etterpå

Det er også viktig å vite at CoolSculpting ikke gir umiddelbare synlige resultater. I motsetning til fettsuging, som fjerner fett umiddelbart, tar det tid før CoolSculpting sin kjølende teknologi bryter ned fettcellene. Etter behandlingen, kan det ta pasienter fra 4 til 6 uker før man ser synlige resultater. Dette er fordi det tar tid for kroppen å kvitte seg med de drepte fettcellene gjennom forbrenningen. Kroppen kan fortsette å kvitte seg med fettceller opp til 3 til 6 måneder etter første behandling. I løpet av perioden vil pasientene se en mer konturert og trenet form rundt behandlingsstedet. Nøkkelen er derfor å være tålmodig og forvente gradvise forandringer, siden CoolSculpting ikke er en “quick fix” for fettfjerning.

Vanlige bivirkninger

CoolSculpting er en 'ingen nedetid' behandling, som betyr at pasienter umiddelbart kan returnere til sine daglige aktiviteter rett etter behandlingen. Men det er noen milde bivirkninger som noen pasienter kan oppleve. Vanlige bivirkninger på behandlingsstedet kan være:

Rødhet
Hevelse
Nummenhet og litt nedsatt følelse på behandlingsstedet

Bivirkninger som rødhet og hevelse kan være plagsomme. Men de er forbigående og varer vanligvis noen få timer eller dager etter behandling. Behandlingen skader ikke hudceller eller muskelvev. Det vil ikke bli noen permanent vevsskade eller arr i huden. Likevel vil noen pasienter føle nummenhet på behandlingsstedet etterpå i opptil 14 dager.

Dette kommer av at nerveendinger kan bli litt betente under kjølingen. Følelsen burde forsvinne raskt uten noen lengre varighet. Omkring 2% opplever litt hevelse som oftere er i ansiktet eller på armer. Dette forsvinner også etter noen dager i de fleste tilfeller og sjelden opp til 10 dager.
Imidlertid skulle du oppleve slike symptomer eller at de varer lengre enn forventet så kan du snakke med oss så ser vi på det og om noe kan gjøres. Vi har en etterkontroll etter 8 uker hvor vi evaluerer resultat, eventuelle bivirkninger og ser at man er på rett vei til å oppnå optimale resultater.
Vi vil gjøre hva vi kan for å minimere eventuelle bivirkninger og gi en komfortabel opplevelse når du er til behandling på klinikken.

Viktigheten av en god konsultasjon

På konsultasjon hos sykepleier vil man gå gjennom din helsetilstand, ditt utgangspunkt og ønske om resultat, vise før og etter bilder og vurdere om du er en god kandidat for behandling eller ikke. Man vil gjennomgå og snakke om behandlingen og momentene beskrevet over og tilpasse en behandlingsplan for deg.

Først med CoolSculpting

Som et av Skandinavias første CoolSculpting sentre, er vi stolte av vårt gode rykte og våre gode resultater på Coolsculpting.
Vår plastikkirurg Alexander Vigen interesserer seg for fettsuging og høy definisjon prosedyrer og er eneste i Norge som benytter både VASER og PAL for høy definisjon fettsuging og liposkulptur, og kan konsultere, vise bilder og gi råd og behandling i de tilfeller man ønsker noe mer enn hva Coolsculpting klarer å oppnå. Han har mange års erfaring med fettsuging og erfaring fra flere store sentre som er kjent innen kroppsformende kirurgi. Vårt nære samarbeid i tillegg til vår kontinuerlige søken i kunnskap og oppdatering rundt bruken av Coolsculpting gjør at du gjør et trygt valg av klinikk både mtp å avklare forventninger og metode på forhånd i forhold til hva du ønsker og er mest egnet for, samt gjennomføring av behandling og oppfølgning. Vi gleder oss til å høre fra deg.

Denne behandlingen utføres hos oss ved MBC Senteret Frogner, Drammensveien 49, 0271 Oslo.

Bestill en konsultasjon hos sykepleier for konsultasjon om Coolsculpting her (post@mbcsenteret.no) eller plastikkirurg for vurdering av fettsuging og liposkulptur her (post@nordstrandklinikken.no).

Populære innlegg

Her finner du flere nyheter fra oss.

Motta tips og tilbud

Meld deg på vårt nyhetsbrev
meld meg på

Ta kontakt

Om du har noen spørsmål er du velkommen til å ta kontakt med oss her eller ringe oss på telefon +47 400 200 60.
Tusen takk for at du tar kontakt! Du hører snart fra oss.
Oops! Noe gikk galt. Vennligst forsøk igjen!