Kropp

Gynekomasti

Prisliste >
Gynekomasti

Hva er gynekomasti?

Ordet gynekomasti kommer fra gresk og betyr gyne (kvinne) og mastos (bryst), at en mann kan få kjertelvev eller kvinnebryst (mannepupper), og gjør at brystvevet vokser ofte pga en hormon ubalanse mellom androgene hormoner og østrogen. Det kan føre til betydelig psykologisk stress og ubehag for de det gjelder. Mange blir utredet hos fastlege eller endokrinolog (hormonlege) ved at det tas blodprøver uten at man finner noen årsak til problemet, men kan sjelden også skyldes medisinske tilstander. Ofte kan det være spreng i brystet og ganske smertefullt i det det kommer. Så avtar dette når tilstanden er mer stabil.

Det vanligste er at det oppstår hos unge gutter som kan oppleve mye problemer ift felles aktiviteter, dusjing i gym, at man ikke ønsker å gå i t-skjorte om sommeren, går med skuldre fremover og store hettegensere og prøver å skjule seg fra venner. Mange får dette også etter at man slutter med anabole steroider. Dette er en operasjon som har høy fornøydhetsgrad blant pasientene.

Fjerning av mannepupper (gyno operasjon)

Operasjonen foregår ved at man får narkose og settes inn fettsugingsblanding og først fettsuger hele brystet, deretter legges som oftest et lite snitt under brystvorten og man tar ut kjertelvevet. Man syr med plastikkirurgisk teknikk og arrene blir oftest lite synlige etterpå.

Bestill time

Før operasjon

Om man røyker eller snuser så må man slutte med dette 2-3 uker før operasjon, avhengig av hva slags type operasjon man skal utføre.

Som ved enhver større operasjon, bør alle medisiner og kosttilskudd som forårsaker økt blødningsrisiko stoppes 2 uker før operasjonen. Se vår liste over medisiner og kosttilskudd du bør unngå. Som alltid, sørg for å sjekke med legen din før du slutter med medisiner.

Uken du skal få utført operasjon, så er det viktig at du har frisk. Har du symptomer på sykdom så må du ta kontakt med klinikken, slik at vi kan sette opp en ny dag. Man skal ikke utføre en operasjon når man har symptomer på sykdom.

Før operasjon så vil man få skrevet ut resept på medisiner, med informasjonsskriv på hvilke tabletter man skal ta.

Operasjonsdagen

På selve operasjonsdagen så faster man 6 timer før operasjon. Da er det også viktig at man ikke tygger tyggegummi eller pastiller, snuser eller røyker.  Man skal ikke bruke parfyme, deodorant eller sminke - og piercinger og neglelakk må fjernes.

Det er alltid en prioritet hos oss at du skal føle deg godt tatt vare på med den aller beste kompetansen, i trygge og behagelige omgivelser. Du vil bli tatt i mot av sykepleier som går  igjennom en sjekkliste med deg. Du vil også møte våre anestesipersonell som skal passe på deg under operasjonen. Deretter skal du inn til kirurg for opptegning og preoperativ samtale. Ved operasjonen får du narkose og det settes i tillegg mye lokalbedøvelse som begrenser smertene.

Selve operasjonen tar ca 1-2 timer.

På postoperativ blir du fulgt opp av våre sykepleiere, der du blir liggende minimum 1 time etter operasjonen er ferdig. Du får mat og drikke og smertestillende etter behov.

Kompresjonstøy

På Nordstrandklinikken så har vi kompresjonsplagg fra Nordicare til salgs på klinikken om man ønsker dette. Klinikkoordinator er kurset i oppmåling og alle Nordicare sine produkter, slik at du skal få best mulig kompresjon i plaggene etter operasjon.

Hva må jeg ta hensyn til etterpå?

Første døgnet etter operasjon så må man være sammen med en annen person og overnatte nær klinikken. Om man skulle ha spørsmål, så vil vår vakttelefon være bemannet hele døgnet. Samme kveld som operasjon vil også vår plastikkirurg ringe pasientene for å høre hvordan det går, og gi informasjon de måtte trenge.

Smertemessig så er dette veldig individuelt, varierer fra person til person. Den første tiden vil man føle seg litt “mørbanket”. Dette vil avta første uken. Det er også vanlig at det kan komme/renne ut bedøvelsesvæske fra de små innstikkene de første døgnet.  Du kan dusje etter 4 dager. Tapen som sitter på såret kan da tørkes med hårføner. Denne tapen kan skiftes første gang etter ca 10-12 dager.

Du vil kunne være litt hoven i 1-2 måneder.

Man vil også denne tiden kunne ta smertestillende som blir skrevet ut på resept man henter ut før operasjon.

Etter en uke kan du bevege deg mer, men du bør fortsatt holde deg i ro de to første ukene samt unngå tunge løft.

Etter operasjonen skal man benytte kompresjonsplagg døgnet rundt i 2-3 uker og like lenge på dagtid etter dette. Dette gir et jevnere resultat og at man unngår væskeansamling. Det er små innstikk med sting som som faller av seg selv.

Hva er inkludert i prisen?

I prisen man betaler for en operasjon er det inkludert med alt av etterkontroller man skulle ha etter en operasjon. Vi er tilgjengelig for alle våre pasienter, og ønsker at de skal få den tryggeste opplevelsen gjennom hele prosessen.

Populære innlegg

Her finner du flere nyheter fra oss.

Motta tips og tilbud

Meld deg på vårt nyhetsbrev
meld meg på

Ta kontakt

Om du har noen spørsmål er du velkommen til å ta kontakt med oss her eller ringe oss på telefon +47 400 200 60.
Tusen takk for at du tar kontakt! Du hører snart fra oss.
Oops! Noe gikk galt. Vennligst forsøk igjen!