Kropp

Fjerning av føflekker

Prisliste >
Fjerning av føflekker

Fjerning av hudforandringer

Det finnes en rekke forskjellige hudforandringer som kan være ønskelige å fjerne, altifra godartede forandringer til hudkreft. Disse forandringene er som oftest raske og enkle å fjerne i lokalbedøvelse. Har det klinisk betydning eller man ønsker å få analysert prøven så blir den innsendt til undersøkelse på sykehuset.

Det som er aller vanligst hos oss, og hva som gjelder godartede forandringer så trenger ikke disse fjernes, men kan hos mange være kosmetisk skjemmende, særlig ønsker endel å få fjernet utvekster i ansiktet med minst mulig synlig arr. I noen tilfeller kan de fjernes uten at man kan se at det har vært noe der tidligere.

De vanligste er fibromer som er en hard bindevevskul. I tillegg skin tags, og vorter. Alle disse fjerner vi som oftest med CO2 laser, hvor man skyter noen skudd på de og de faller av, og man kan med tiden ofte ikke se at det har vært noe der. Man kan også operere de bort om det er en større forandring eller det ligger bedre til rette for det, med svært lite synlige arr.

Ellers ønsker noen å fjerne forandringer som kan være skjemmende, det kan være godartede føflekker, lipom (fetttkul), atherom (talgkjertelkul) som alle opereres ut. I disse tilfeller er det viktig å få ut kapselen rundt. Man syr med plastikkirurgisk teknikk slik at arret blir svært lite synlig.

Av hudkreft forandringer er det vanligste basalcellecarcinom (basaliom) som ofte oppstår i ansikt, hode og hals område og på overkroppen. Man var tidligere i tvil om det skulle karakteriseres som kreft, fordi de er særdeles sakte voksende og svært sjelden sprer seg. De kan derimot gjøre det om man går med disse i veldig mange år. I praksis fjerner man disse med 3-5 mm frie marginer og sender de inn til undersøkelse og dersom det er frie marginer er det ingen videre oppfølgning.

Videre er plateepitelcarcinom i huden vanlig spesielt i hode og hals område. Disse kan lettere spre seg fra slimhinner enn fra huden. Man skal derfor være oppmerksom i leppeområde. Hos eldre eller immunsupprimerte oppstår de oftere i solskadede områder og kan fjernes kirurgisk.

Disse sendes inn til undersøkelse og avhengig av om det er høyt eller lavt differensiert, endel cellulære egenskaper, størrelse og lokalisasjon vil man avgjøre om det trengs videre billedundersøkelser og oppfølgning hos fastlege eller henvisning videre. Malignt melanom (føflekkreft) har dessverre en høy forekomst i Norden og oppstår ved at det skjer celleforandriner og mutasjoner i føflekker som kan endre seg og bli til ondartede. Man snakker gjerne om ABCDE forandringer (A- assymetry, B- border, C- color, D- diameter, E- evolution). Med andre ord om du har en føflekk som har endret seg (evolution - endring), som har en diameter mer enn 5mm, at den ikke er ensartet og homogen i fargen men hvor det kan være både brunt og blått (tegn på vokser i flere nivå), hvor det er dratt ut i kantene - den vokser utover, og således også er assymetrisk, da fyller den alle de kliniske kriteriene for føflekkreft. 

Ofte kan bare en eller noen få av kriteriene være fylt og man bør da også få undersøkt og eventuelt fjernet og sendt inn føflekken. Laserbehandling av føflekker anbefales ikke da det kan kamuflere utvikling av føflekkreft. Vi anbefaler å fjerne føflekker kirurgisk og sende de inn til undersøkelse. Om ingen av kriteriene er fylt pleier man ikke fjerne de men observere de selv og ta kontakt med fastlege, hudlege eller privat lege for vurdering og fjerning om de endrer seg.

Vi anbefaler også solfaktor og solvettregler for å unngå føflekkreft.

Noen ganger kommer også pasienter som har fått et mindre kosmetisk pent resultat etter rekonstruksjon for å forbedre dette. Det finnes flere teknikker, altifra arrkorreksjoner, CO2 laser for å minske arrene, til fettransplantasjon ved søkk, til å gjøre en hudlapp på nytt hvor det kan avanseres inn lik hud fra området rundt.

Bestill time

Populære innlegg

Her finner du flere nyheter fra oss.

Motta tips og tilbud

Meld deg på vårt nyhetsbrev
meld meg på

Ta kontakt

Om du har noen spørsmål er du velkommen til å ta kontakt med oss her eller ringe oss på telefon +47 400 200 60.
Tusen takk for at du tar kontakt! Du hører snart fra oss.
Oops! Noe gikk galt. Vennligst forsøk igjen!